17 Mart 2017 Cuma

Sabah Namazının Fazileti, Sabah Namazına Kalkabilmek İçin, Sabah Namazına Dair Bazı Meseleler

SABAH NAMAZININ FAZİLETİ

Sabah namazını özellikle cuma günü sabah namazını cemaatle kılmak çok faziletlidir.
Sabah namazını cemaatle kılan gecenin yarısı boyunca nafile ibadet yapmış sevabı alır. Yatsı namazını da cemaatle kılan veya abdestli yatana da aynı fazileti alır.
Sabah namazını kılan o gün Allah'ın koruması altındadır.
Sabah namazının 2 rekâtlık sünneti dünya ve içindeki her şeyden çok daha hayırlıdır yani sabah namazının sünnetini kılan ahirette daha büyük faziletler elde edecektir.
Farzlar sünnetlerden çok daha faziletlidir. Farzı yapmayan azap olunurken sünneti yapmayan kınanacak, kızılacaktır.
Peşinizden atlı ordular bile takip etse sabah namazının iki rekâtlık sünnetini terk etmeyin.
Sabah ve ikindi namazlarını kılan kurtulmuştur çünkü bu namazları kılan diğer namazları hayli hayli kılar.
Nefse en ağır gelen sabah ve yatsı namazlarını kılmaktır. Bu iki namazı cemaatle kılmanın sevabını bilseydiniz emekleyerekte olsa mutlaka kılardınız.
Sabah namazının sünnetini evde kılıp farza camiye gitmek ve sünnetin ilk rekâtında fatiha süresinden sonra kâfirun süresini diğer rekâtında ihlas süresini okumak sünnettir.
Ülkemizde camilerde Ramazan dışında sabah ezanı ezan yaklaşık 1 saat kala farzın kılınması ise güneşin doğmasına yaklaşık yarım saat kala farz kılınmaya başlanır.

SABAH NAMAZINA KALKABİLMEK İÇİN
- Öncelikle gerçekten kalkmayı istemek gayret etmek gerekir. Kalkamasak bile diğer namazlarımızı mutlaka kılmalı ve sabah namazına da kalkabilmek için dua etmeliyiz. Kalkamadığımız gün kazasını geciktirmeyelim, hemen o gün kılalım. (Güneşin doğmasından 45 dk sonrası ile öğlene 45 dk kala arasında o günkü sabah namazı sünnetiyle beraber kaza edilebilir.)
- Gece yatarken tüm şerr ve zararlardan korunmak için en azından ayetel kürsi, fatiha ve ihlas sürelerini okuyalım.
-Alarmı sesi gerekirse yüksek olan uyandıracak bir müzik ayarlanmalı,
NOT: Alarm sesi ezan veya kuran ayarlanmamalı çünkü alarm müziği bilincimize kötü bir şey olarak işlenir. Hatta zamanla o müzikten nefret edilir.
- Telefon uzağa konulmalı ki alarmı çaldığında alarmı susturmak için illa yataktan kalkılmalı, telefon yanı başında olmamalı, asla alarm ertelenmemeli
- (Kişisine göre değişir ama) geç yatması sabah namaza kalkmasına engelse geç saatlere kadar internette gezinmesi muhabbet etmesi harama sebep olduğu için haramdır. Harama yol açan, sebep olan her şey haramdır. (seddi zerai)
- Sabah namazına sürekli kalkan bir arkadaşımıza sabahları bizi uyanana kadar araması rica edilir. Varsa evimizde namaza kalkan onunda bizi kaldırması istenir. Kendi kalktığı halde kaldırmazsa mesuldür. Uyuyan mazeretlidir, kaldırmayan vebal altındadır.
- Şeytan uyuyan kişiye 3 düğüm atar. Birincisi kalkıp Allah'ın adını anınca, ikincisi abdest alınca, üçüncüsü ise namazı kılınca çözülür.
"Biriniz uyuyunca şeytan ensesine üç düğüm atar. Her düğümü atarken, düğüm attığı yere eliyle vurarak "üzerine uzun bir gece olsun, yat" dileğinde bulunur. İnsan uyanır ve Allah'ı zikrederse bir düğüm çözülür, abdest alırsa ikinci düğüm çözülür ve bir de namaz kılarsa bütün düğümler çözülmüş olur. Böylece kul canlı, hoş bir halet-i huriye ile sabaha erer. Aksi halde böyle yapmazsa habis ruhlu, içi kararmış ve uyuşuk bir halde sabaha erer" (Buhari, Teheccüd, 12)
Rabbim Bizleri Her Gün Şeytanın Düğümlerini Çözüp Mevla’nın Huzuruna Duranlardan Eylesin. Amin

SABAH NAMAZINA DAİR BAZI MESELELER
- Sabah namazı imsak vakti ile güneşin doğması vakti arasıdır. Türkiye'de Ramazan ayı dışında sabah ezanı imsakta okunmaz, genellikle güneşin doğumuna 1 saat kala okunur. Örneğin bir kişi imsak vaktinde kalksa geri yattığında kesin kalkamayacaksa veya kişinin erkenden bir işi olsa sabah namazını imsak girdikten sonra ezan okunmadıktan önce de kılınabilir. Ancak bu durumda veya ezan okunmayan beldelerdeki erkeklerin ezan okumaları gerekir. Ramazan ayında ezan imsakta okunduğundan dolayı ezan okumasına gerek yoktur. Allah hiç kimseyi sahur yapıp ezanı duyupta sabah namazını kılmadan yatacak kadar nasipsiz etmesin. Amin
- Sabah namazına son bir kaç dk kala uyanan tuvalet ihtiyacı olsa da önce hızlıca sadece farzlarını yaparak abdest alıp farzını kılmalıdır. Normalde sıkışık halde namaz kılmak mekruhtur burada zaruret vardır. Namazı hiç kılamayıp harama girmektense mekruha girmeyi tercih edilmelidir. Cünüp olarak az bir vakit kala uyanan ise guslü sadece farzlarıyla hızlıca yapsa bile yetişmeyecekse namaz kazaya kalır.
Namazın önce sünnetini kılsa farzı kılmaya vakit kalmayacaksa önce farzını kılmalıdır. Sabah ve ikindi namazlarının farzını kıldıktan sonra vakit çıkana kadar nafile veya sünnet namaz kılınamaz. Kaza namazı kılınabilir. Sabah namazına camiye geç gelen kişi eğer sünneti kıldığında cemaate selam vermeden önce yetişeceğini tahmin ediyorsa önce sünnetini kılar bitirince imama farzdayken uyar. Eğer yetişemeyecekse cemaatle kılmak sünnetini kılmaktan daha faziletli olduğundan dolayı imama uyar farzı kılar sünneti farzdan sonrada kılamaz.
- Sabah namazı kılınırken güneş doğsa yani vakit çıksa namaz bozulur. Ama diğer namazlarda namazdayken vakit çıksa namaz bozulmaz. Tabi ki sabah namazı hariç diğer vakit namazlarını ilk vaktinde kılmak çok faziletlidir.
- Hanefi mezhebinde kazaya kalan sabah namazı o gün güneşin doğmasından 45 dk sonrası ile öğlene 45 dk kala arasında sünnetiyle beraber kaza edilir. Hanefi mezhebine göre bu vakitler dışında sadece farzlar kaza edilir, sünnetler kaza edilmezken şafi mezhebinde sünetlerde kaza edilebilir. Hanefi mezhebinde sabah namazının sünnetinin bu vakitler arasında kaza edilme nedeni ise namaz vakti çıkıp yeni bir vakit olan öğle vaktinin daha girmediği içindir.
Hanefi mezhebine göre güneşin doğumuyla 45 dk sonrası arası öğlenden 45 dk öncesi ile öğlen vakti arası ve akşama 45 dk kala ile akşam namazı vakti arası mekruh vakittir. Bu 3 vakitte farz, nafile, sünnet ve kaza namazı kılınamaz, kılınması tahrimen mekruh yani harama yakın mekruhtur. Ancak o günkü ikindi namazını akşam öncesine bırakan kişi sadece farzını kılabilir. Keyfi olarak mazeretsiz bu mekruh vakte bırakan kişi mesuldür. Burada farz namazı kılmayıp harama girmektense tahrimen mekruha girmek tercih edilir.
Hanefi mezhebinde erkeklerin sabah namazını güneşin doğmasına yakın kılması tavsiye edilir. Şafi mezhebinde ve Hanefi mezhebinde bayanların erken vakitlerde kılması tavsiye edilir.
.............PAYLAŞALIM...........


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder