23 Mart 2017 Perşembe

Kuran-ı Kerim'e Dair Genel Bilgiler

KUR’AN-I KERİM
1- Allah(c.c)’ın Cebrail (a.s) aracılığıyla Hz. Muhammed (s.a.v) e miladi 610 yılında, hicri ramazan ayının 27.gecesinde(kadir gecesi) indirmeye başlandığı vahiy şekilleriyle indirdiği son ilahi kitaptır.
Vahiy Şekilleri:  Cebrail (a.s) kendi şekliyle getirmesi (Alak 1-5)
                       Cebrail (a.s) insan şekliyle getirmesi
                       Cebrail (a.s) olmaksızın rüyada veya normal zamanda kalbine ve aklına ayetin getirilmesi
                       Doğrudan Allah’ın indirmesi (Amener Rasülü)
2- Hz. Muhammed (s.a.v) ye peyderpey( parça parça) inmiştir. Bunun sebebi ezberlenmesi, yaşanması kolay olması için.

3- Tevatüren (yanlış aktarma ihtimali bulunmayacak tarzda) bize ulaşmıştır
4- Yüzüne bakılması, okunması ve yaşanması ibadettir
5- İslam dininin kutsal kitabıdır.
6- Diğer ilahi kitaplar gibi bozulmamıştır.

7- İnsanların tamamının veya bir kısmının benzerini meydana getiremeyeceği bir kitaptır.
8-İki kapak arasındaki haline Mushaf denir. Kur’an’a değil Mushaf’a abdestsiz dokunulmaz. Kur’an-ı Kerim’in başka isimleri de vardır. Bunlar; Hablullah - El Kitap – Ümmül Kitap - Furkan – El Mesani Burhan - Kelamullah - Nur – Hüda – Rahmet – Şifa – Zikr’dir.

9- İndirilmesi 2 aşamadan oluşur.
1.                  Aşama Şaban ayı 15. Gecesi yani Beraat kandilinde Levhi Mahfuz’dan 1. Kat semaya indirilmesi
2.                  Aşama Ramazan ayı Kadir Gecesinde Nurdağı Hira mağarasında 1. Kat semadan Dünya’ya ordan da Hz. Peygambere indirilmesi

10- 114 süre, 30 cüz, 604 sayfa,120 hizb, 114 besmele, ortalama 6666 ayettir. Her 20 sayfasına bir cüz, her cüzün dörtte birine de bir hizb denir.
11- 22 sene, 2 ay, 22 günde inmiştir. Vahiy kâtiplerince Hz. Ebu Bekir döneminde yemame savaşında 70 hafızın şehit olmasıyla Hz. Osman’ın teklifiyle Zeyd Bin Sabit’in başkanlığında tek bir Mushaf halinde yazılmıştır. Hz. Osman döneminde ise çoğaltılmıştır.

12- İlk süresi fatiha, son süresi nas, ilk inen süresi fatiha, son inen süresi nasr(iza cae), ilk inen ayeti alak 1-5- Yaratan Rabbi'nin adıyla oku. O, insanı bi kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin kalemle yazmayı öğreten, insana bilmediğini bildiren en büyük kerem sahibidir. (Alak 1-5)-, ikinci inen ayeti müddessir, son inen ayeti maide 3. Ayet-" Bugün size dininizi ikmal ettim(tamamladım). Üzerinize olan nimetimi tamamladım. Din olarak sizin için İslam'ı seçtim"-, en uzun ayeti bakara süresi 282. ayetidir.

13- Başında tek besmele bulunmayan süresi tevbe (berae), içinde 2 besmele bulunan neml süresi, her ayetinde Allah lafzı geçen süre mücadele süresi, 31 kere aynı ayeti tekrarlayan süre rahman süresi-" Febieyyi Alai Rabbiküma tükezziban " anlamı:" Şimdi Rabbinizin hangi ni'metlerini yalanlayabilirsiniz?"-, en uzun süresi bakara, en kısa süresi kevser süresi, Kuran’ın kalbi olarak nitelendirilen süre yasin süresidir. Bakara 255.ayeti ayetel kürsi,bakara 285-286 ayetleri amener rasülü, lev enzelna haşr süresi 21-22-23-24.ayetleridir.Kuran’da en çok geçen kelime “ALLAH” kelimesi 2697 defa tekrarlanmaktadır. Süreler besmele ile ayrılır. Sürelerin başındaki besmele Hanefi mezhebine göre ayet değildir. Sadece neml süresi 31. Ayetindeki besmele ayet sayılmıştır. Ama Kuran-ı Kerim’in fatiha süresi şafii mezhebine göre ayet numaralandırılması yapılmıştır. Besmelenin manası rahman(dünyada herkese acıyan, merhamet eden) ve rahim(ahirette sadece müminlere=Müslümanlara acıyacak olan) olan Allah’ın ismiyle (başlarım) Kuran’da 14 yerde secde ayeti vardır. Bu ayetlerden biri okununca, canlı olarak duyulunca veyahut bildiğimiz bir dilde mealini okuduğumuzda veya canlı olarak duyduğumuzda tilavet secdesi yapmamız gerekir. Bu secde abdestli olarak secdeye bir defa gitmekten ibarettir. Hükmü vaciptir. Kuran’da en güzel kıssa(ehsenel kasas) diye adlandırılan kıssa yusuf(as.)’ın hayatı, sadece Allah’ı anlatan süre ihlas, kurtuluşa erenlerin-iman eden,salih amel işleyen(5 vakit namaz,oruç vs.) birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler- ayrıyeten sahabelerin birbirlerinden ayrılmadan okudukları süre asr süresidir. Kuran’da en çok işlenen konu Allah ,ahiret inancı ve genel ahlak kurallarıdır.

14- Kuran’da iki isimli süreler vardır. Bunlardan bazıları Tevbe= Berae, Neml= Süleyman, Ğafir= Mumin, Muhammed= Kıtal, Mülk= Tebareke, Nebe= Amme, Dehr= İnsan süreleridir.

15- Kur'ân-ı Kerîm ayrıca başlıca şu konuları kapsar:
Kısaca genel olarak İnanç – İbadet – Ahlak – Hukuk Kuralları konularını kapsar.
15.1. İtikad= Başta Allah'a iman olmak üzere peygamberlere, meleklere, kitaplara, kazâ ve kadere, âhirete ait önemli konular ve inançla ilgili çeşitli meseleler, Kur'an'ın kapsadığı konuların başında gelir.
15.2. İbadetler= Kur'an'da müslümanların yapmakla yükümlü bulundukları namaz, oruç, hac, zekât vb. ibadetlere dair âyetler vardır.
15.3. Muâmelât= Kur'an bir toplum un devamını sağlayan ve toplum fertlerinin aralarındaki ilişkileri düzenleyen birtakım hükümleri kapsar. Kur'an'da alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, aile hayatı, nikâh ve boşanma gibi kişiyi ve toplumu ilgilendiren konulara dair açıklamalar ve hükümler vardır.
15.4. Ukubat= İslâm toplumunun mutluluğa erişebilmesi, bu toplum fertlerinin, İslâm'ın koyduğu kurallara aynen uymasıyla mümkün olur. Toplumun düzenini bozan, insan haklarını ve yasakları çiğneyen kimseler cezayı hak edecekleri için Kur'an bunlarla ilgili hükümleri de kapsamaktadır.
15.5. Ahlâk= Kur'an, kişilerin dünya ve âhiret mutluluğunun sağlamasına yardımcı olmak üzere, ana babaya hürmet, insanlarla iyi geçinme, iyiliği emretme, kötülükten sakındırma, adalet, doğruluk, alçak gönüllülük, merhamet, sevgi... gibi ahlâkî hükümleri de kapsamına almaktadır.
15.6. Nasihat ve Tavsiyeler= İnsanlara emir ve yasaklar konusunda duyarlı olmalarını, nefislerine esir düşmemelerini, dünyayı âhirete tercih etmemele­rini, dünyada imtihana çekildiklerini hatırlatan, çeşitli tehlikelerden koruyan nasihat ve tavsiyeler de Kur'an'ın içerdiği konular arasındadır.
15.7. Va‘d ve Vaîd= Allah'ın emirlerine boyun eğip yasaklarından kaçınanların cennetle mükâfatlandırılacaklarına, buyruklarını terkedip yasaklarını çiğneyenlerin cehennemle cezalandırılacaklarına dair Kur'an'da pek çok âyet bulunmaktadır.
15.8. İlmî Gerçekler= Kur'an, insanlığa gerekli olan ilmî gerçeklerin ve tabiat kanunlarının ilham kaynağını teşkil eden âyetleri de kapsamaktadır. Kur'an, bu ilmî gerçeklerden bir pozitif bilim kitabı gibi bahsetmek yerine insanları, âlemin yaratıcısının kudret ve büyüklüğünü düşünmeye, Allah'ın nimetlerini anarak O'nu yüceltmeye teşvik eder.
15.9. Kıssalar= Kur'ân-ı Kerîm önceki ümmetlerle, peygamberlerin hayatından da söz eder. Ancak bunları bir tarih kitabı gibi değil, insanların ibret alacakları bir üslûp ile anlatır.
15.10. Dualar= İnsan yapacağı işlerde sürekli Allah'ın yardımına muhtaç olduğu için Kur'an'da çeşitli dualar da yer almıştır.

16- Kuran’da Mekke döneminde inen sürelere mekkii, Medine döneminde inenlere ise medenii denir. Yani Mekke’ye ait, Medine’ye ait demektir.  Genelde mekkii sürelerde itikat, cihad ve vaad konularını içeren ayetler varken, medenii sürelerde muamelat, ukubat gibi hükmi ayetler vardır.

17- Kuran’da ismi geçen kâfirler: firavun, karun, haman, harut, marut, azer, ebu leheb, ebu lehebin karısı, calut. Kuran’da adına süre inen kâfir ebu lehebdir. Kuran’da ismi geçen hayvanlar: deve, sivrisinek, katır, buzağı, inek, yılan, çekirge, eşek, balina, hınzır, at, kurt,  sinek, bıldırcın, koyun, kurbağa, örümcek, karga, kelebek, fil, maymun, aslan, bit-kene, köpek, keçi, karınca,arı ve hüdhüd kuşudur. Kuran’da ismi hayvan türü olan süreler: Bakara - Nahl - Neml - Ankebüt -  Adiyat -  Fil

18- Kuran’da ismi peygamber ismi olan süreler: Yunus, Hud, Yusuf, İbrahim, Lokman, Muhammed, Nuh
19- Kuran’da hurufu mukattaa(kesik harfler) ile başlayan 29 süre vaardır. Bunlar eliflammim, eliflamra, eliflammimsad, hamim, haminaynsinkaf, yasin, taha, sad, kefhayaaynsad, nun, kaf hurufu mukattaalardır. İsmi hurufu mukattaa olan süreler: Taha, Yasin, Sad

20- Kuran’da ismi bir topluluk olan süreler: Ali İmran, Nisa, Enbiya, Müminun, Rum, Sebe, Saffat, Münafikun, Cin, İnsan, Kureyş, Kafirun
21- Kuran’da ismi bir zaman dilimi olan süreler: Kıyamet, Fecr, Leyl, Duha,Asr
22- Kuran’da geçen tek kadın ismi ve ismi kadın ismi olan süre Meryem’dir. Kuran’da ismi geçen tek sahabe kölesi (oğlu değil, kendisinin vefatıyla karısıyla evlendiği kişi ) Zeyd, ismi geçmediği halde kendisinden bahsettiği sahabe ise Hz. Ebubekir’dir. Kuran’da ismi geçen 25 peygamber vardır.3 kişi daha vardır ki peygambelikleri tartışmalı bir konudur. Ama çok büyük zatlar oldukları kesindir. Bunlar Üzeyr, Lokman, Zülkarneyn aleyhimüsselam dır. Kuran’da ismi geçen 25 peygamber  
1. Âdem25 (A.S.)  
2. İdris2(A.S.) 
3. Nuh43 (A.S.)
4. Hûd10(A.S.)
5. Salih8(A.S.) 
6. İbrahim69(A.S.)
7. Lût27(A.S.) 
8. İsmail12(A.S.) 
9. İshak15(A.S.) 
10. Yâkup16(A.S.) 
11.Yûsuf27(A.S.) 
12.Eyyup4(A.S.)
13. Şuayb11(A.S.)
14. Musa136(A.S.)
15.Ha­run20(A.S.)
16. Dâvud16(A.S.)
17. Süleyman17(A.S.)
18. İlyas2(A.S.)
19. Elyasa4(A.S.)
20. Zülkifl3(A.S.) 
21. Yûnus2(A.S.) 
22. Zekeriya7(A.S.)
23. Yahya5(A.S.)
24. İsa25(A.S.)
25.Muhammed4+1(S.A.S.=A.S.V.=S.A.V.)

23-  Kuran, şu sebeplerle inmiştir.
Kur’an, dosdoğru yolu göstermek için.-Allah’ı (c.c.) tanımamız için .-Düşünüp anlamamız için - Doğru ile yanlışın ayrılması için - Cennetle müjdelemek için - Kendisiyle hükmedilmesi için -Şerefimizi kazanmamız için - Hayırlara ulaşmamız için - Kendisi vasıtasıyla cihad etmemiz için - Nasihat almamız için -Allah’ın azabına karşı uyarmak için - Uygulamamız ve ona göre yaşamamız için - Fert ve toplumların meselelerine çâre olması için -İmanımızın ve Allah’a olan saygımızın artması için inmiştir.
            Evreni Allah yaratmıştır. İnsanı en güzel bir biçimde Allah yaratmıştır ve başıboş bırakmamış, peygamberler kitaplar göndererek insanın nasıl bir yaşam sürmesi gerektiğini göstermiştir. . Kuranı da insanlığa bir kılavuz olarak göndermiştir  


24- Kuran’ı kurallarını öğreten ilime tecvid ilmi, başka dillere çevirilmiş haline meal, ayetlerin çok ayrıntılı bir şekilde açıklanmış haline tefsir, bu işi yapan kişiye müfessir, ezberleyene-koruyana hafız, farklı vecihler-kıraatler- üzerine okuyabilene kurra denir.

KUR’AN- I KERİM’ DEKİ 114 SURE VE ANLAMLARI
1- FATİHA: Açan                                                         61- SAF: Saf tutup Allah yolunda savaşan
2- BAKARA: Sığır, İnek                                               62- CUM’ A: Toplantı günü
3- AL- İ İMRAN: İmran ailesinden bahseder                  63- MÜNÂFİKUN: Dıştan inanmış, içten                                                                                                    inanmayan
4- NİSA: Kadınlar                                                         64-TEĞÂBÛN: Kâr veya zarar ettiğini anlama                                                                                              günü
5- MÂİDE: Gökten inen donanmış sofra                     65- TALÂK: Boşanmak
6- EN’ ÂM: Büyük baş hayvanlar                                66- TAHRÎM: Haram etmek
7- A’ RAF: Cennet ile cehennem arası sur                   67- MÜLK: Hükümran olan Allah
8- ENFÂL: Ganimet                                                     68- KALEM: Nun, okka, kalem
9- TEVBE: Pişmanlık                                                   69- HAKKA: Hak, hakikat, kıyamet
10- YUNUS: Hz. Yunus                                               70- MEÂRİC: Yükselme dereceleri
11- HÛD: Hidayete eren                                               71- NUH: Hz. Nuh’ u anlatır
12- YUSUF: Hz. Yusuf                                                72- CİN: Dumansız ateşten yaratılan varlıklar
13- RA’ D: Gök gürültüsü                                            73- MÜZEMMİL: Örtünüp bürünen
14- İBRAHİM: Delille konuşan ve iyiliğe eren          74- MÜDDESİR: Örtüsüne sarılıp bürünen
15- HİCR: Taş ehli                                                       75- KIYAMET: Kıyamet günü
16- NAHL: Bal arısı                                                     76- İNSAN: Noksan, hatalı
17- İSRÂ: Gece yolculuğu                                           77- MÜRSELÂT: Gönderilenler
18- KEHF: Mağara arkadaşları                                    78- NEBE: Kıyametin haberi
19- MERYEM: Allah’ a dosdoğru kulluk yapan         79- NAZİÂT: Söküp çıkaran
20- TAHA: Mukatta harf - İşaret - Ya Muhammed      80- ABESE: Yüzünü ekşitti, buruşturdu
21- ENBİYA: Peygamberler                                         81- TEKVÎR: Güneşin dürülmesi
22- HAC: Haccı anlatır                                                  82- İNFİTÂR: Yarılmak
23- MÜ’ MİNUN: İnananlar                                         83- MÜTAFFİFÎN: Ölçü, tartı
24- NUR: Yer ve gökleri aydınlatan                             84- İNŞİKAK: İkiye yarılmak
25- FURKAN: Hakkı batıldan ayıran                           85- BÜRÛC: Burçlar
26- ŞUARA: Şairler                                                      86- TARIK: Gece çok ışık saçan yıldız
27- NEML: Karınca                                                      87- A’ LÂ: Yüce
28- KASAS: Kıssalar, olaylar                                        88- GÂŞİYE: Dehşetiyle her yeri saran kıyamet
29- ANKEBUT: Örümcek                                             89- FECR: Şafak, tan yerinin ağarması
30- RUM: Romalı, Bizanslılar                                       90- BELED: Belde, şehir
31- LOKMAN: Hz. Lokman                                         91- ŞEMS: Güneş
32- SECDE: Secde edenler                                            92- LEYL: Gece
33- AHZÂB: Hizip, grup                                               93- DUHÂ: Kuşluk vakti
34- SEBE: Bir kavmin adı                                              94- İNŞİRAH: Genişlemek, açılmak, sevinmek
35- FÂTIR: Fıtrat, yaratan                                             95- TİN: Dağ veya incir
36- YASİN: Mukatta harf - Ya Muhammed - Ey insan  96- ALÂK: Aşılanmış yumurta
37- SÂFFÂT: Saf tutan melekler                                    97- KADİR: Değerli, kıymetli
38- SÂD: Sad harfi                                                          98- BEYYİNE: Açık delil
39- ZÜMER: Zümre, topluluk                                        99- ZELZELE: Deprem, sarsıntı
40- MÜ’MİN: İnanan                                                      100- ÂDİYÂT: Koşan atlar
41- FUSSİLET: Olayları açıklayan                                101- KAARİ’ A: Kapı çalan, kıyamet
42- ŞURA: Danışma heyeti                                             102- TEKÂSÜR: Çoklukla övünmek
43- ZUHRUF: Ziynet, altın                                            103- ASR: Yüz yıl, ikindi vakti
44- DUHÂN: Kıyamet dumanı                                       104- HÜMEZE: Alay etmek,
45- CÂSİYE: Diz üstü çöken                                         105- FİL: Hayvanın adı
46- AHKAF: Kum tepeleri                                             106- KUREYŞ: Kavmin adı
47- MUHAMMED: Yerde ve gökte övülen                  107- MÂ’ UN: En küçük hayır
48- FETİH: Başarı, zafer                                                108- KEVSER: Çok nimet, cennette bir ırmak,                                                                                             havuz
49- HUCURÂT: Hücreler, odalar                                   109- KÂFİRÛN: Kâfirler, inkâr edenler
50- KAF: Kaf harfi                                                          110- NASR: Yardım
51- ZÂRİYÂT: Rüzgârlar                                              111- TEBBET: Kurusun
52- TUR: Dağın adı                                                      112- İHLÂS: Samimi olmak, dine içten bağlanmak                                                                                         ve esaslarını sırf Allah için uygulamak
53- NECM: Parlak yıldız                                               113- FELÂK: Sabah, yarmak
54- KAMER: Ay, ayın ikiye bölünme olayı                      114- NAS: İnsanlar
55- RAHMAN: Dünya da bütün mahlûkata acıyan        
56- VAKIA: Vukuat, olay, kıyamet olayı                                    
57- HADÎD: Demir, güç                                                              
58- MÜCÂDİLE: Mücadele eden kadın
59- HAŞR: Sürülüp, çıkarılmak
60- MÜMTEHİNE: İmtihana tutulan kadın

1-Fatiha: Açılış Suresi, Kur’an-ı Kerim’in başlangıç suresi olduğundan bu adı almıştır.
2-Bakara: İnek Suresi, 67-71. ayetlerinde Yahudilere kesilmesi emredilen inekten söz edildiği için bu ismi almıştır.
3-Ali İmran: İmran Ailesi Suresi, İmran ailesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
4-Nisa: Kadınlar Suresi, Pek çok ayetinde kadınların haklarından bahsedildiği için bu adı almıştır.
5-Maide: Ziyafet (Sofra) Suresi, 112. ve 114. ayetlerinde Hz. İsa’nın Allah’tan istediği sofradan söz edildiğinden bu adı almıştır.
6-En’am: Davar Suresi, Arapların hayvanlara uyguladıkları bazı gelenekler kınandığı için bu adı almıştır.
7-Araf: Orta Yer Suresi, 46. Ayette yer alan cennet ve cehennem arasındaki orta yer bölgesindeki insanlardan bahsedildiği için bu adı almıştır.
8-Enfal: Ganimetler Suresi, Savaş ganimetlerinin durumundan bu adı almıştır.
9-Tevbe: Tövbe Suresi, ismini 104. ayetinde yer alan Allah’ın, tövbeleri çokça kabul ettiği, çokça bağışladığının ifade edilmesinden alır.
10-Yunus: Yunus Suresi, Hz. Yunus ve kavminden bahsedildiği için bu adı almıştır.
11-Hud: Hud Suresi, Hz. Hud’un hayatı anlatıldığı için bu adı almıştır.
12-Yusuf: Yusuf Suresi, Hz. Yusuf’un hayatı anlatıldığı için bu adı almıştır.
13-Rad: Gök Gürültüsü Suresi, 13. ayetinde gök gürültüsünün Allah’ı tesbih edip yücelttiği anlatıldığından bu adı almıştır.
14-İbrahim: İbrahim Suresi, 35-41. ayetlerinde Hz. İbrahim’in yaptığı dua anıldığından bu adı almıştır.
15-Hicr: Hicr Suresi, adını 80-84. ayetlerinde bahsedilen bir yer adı olan Hicr’den almıştır.
16-Nahl: Arı Suresi, 68-69. ayetlerinde Allah’ın balarısına, dağlardan, ağaçlardan ve çardaklardan evler edinmesi emrinden dolayı bu adı almıştır.
17-İsra: Gece Yürüyüşü Suresi, Allah’ın Hz. Muhammed’i gecenin bir vaktinde ayetlerinden bir kısmını göstermek üzere Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksaya yürütmesinde almıştır ismini.
18-Kehf: Mağara Suresi, 9-27. ayetlerinde putperest kavimlerinden kaçıp mağaraya gizlenen bir grup gencin hikayesi anlatıldığından dolayı bu ismi almıştır.
19-Meryem: Meryem Suresi, Hz. Meryem’den bahsedildiği için bu ismi almıştır.
20-Ta-Ha: Ta-Ha Suresi, ismini surenin başında yer alan Ta ve Ha harflerinden almıştır.
21-Enbiya: Peygamberler Suresi, ağırlıklı olarak peygamberlerden söz edildiğinden bu adı almıştır.
22-Hac: Hac Suresi, Hac ibadetinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
23-Müminun: İnananlar Suresi, İnananların başarıya ulaşacaklarından bahsedildiğinden bu adı almıştır.
24-Nur: Işık Suresi, ismini 35. ayetinde yer alan ve Allah’ın nurunu tasvir eden ayetten alır.
25-Furkan: Ayırıcı Suresi, ismini 1. ayetinde geçen hakkı batıldan ayıran manasındaki Furkan kelimesinden alır.
26-Şuara: Şairler Suresi, 224. ayetinde şairlerden söz edildiği için bu adı almıştır.
27-Neml: Karınca Suresi, ismini 18. ayetinde Hz. Süleyman’ın ordusunu görünce yoldan çekilen karıncalardan almıştır.
28-Kasas: Tarihi Vakalar Suresi, İsmini 25. ayetinde geçen kasas kelimesinden alımıştır.
29-Ankebut: Dişi Örümcek Suresi, 41. ayetinde kâfirlerin işleri örümcek ağına benzetildiğinden bu adı almıştır.
30-Rum: Romalılar Suresi, ismini 1. ayetinde Persliler ile yapılan savaşta yenilgiye uğrayan Romalıların yakında gelip geleceğinin ifade edilmesinden almıştır.
31-Lokman: Lokman Suresi, ismini Allah’ın Hz. Lokman’a verdiği hikmetten bahseden 12. ayetten almıştır.
32-Secde: Secde Suresi, ismini 15. ayette geçen secde kelimesinden almıştır.
33-Ahzab: Gruplar (Topluluklar) Suresi, ismini Müslümanlara karşı savaşmak üzere birleşen Arap kabilelerinden almıştır.
34-Sebe: Sebe Suresi, ismini 15. ayetinde yer alan Yemen’de bir bölge veya kabile ismi olan Sebâ kelimesinden almıştır.
35-Fâtır: Yaratan Suresi, ismini 1. ayetinde geçen fâtır kelimesinden almıştır.
36-Ya-Sin: Ya-Sin Suresi, ismini 1. ayetinde geçen ya ve sin harflerinden alır.
37-Saffat: Saf Tutanlar Suresi, adını ilk ayetinde yer alan sıra sıra dizilenler ifadesinden almıştır.
38-Sad: Sad Suresi, Sad harfi ile başladığından dolayı bu adı almıştır.
39-Zümer: Yığınlar Suresi, 71 ve 73. ayetinde geçen bu kelime sureye ismini vermiştir.
40-Gafir (Mü’min Suresi): Bağışlayan Suresi, Allah’ın günahları bağışlayan sıfatının yeraldığı 3. ayetteki Gafir kelimesinden ötürü bu adı almıştır.
41-Fussilet: Ayrıntılı Suresi, Kur’an’ın ayrıntılı kılındığını ifade eden fussilet kelimesinin geçtiği 3. ayetinden ismini almıştır.
42-Şura: Danışma Suresi, 38. ayetinde mü’minlerin işlerini aralarında danışma ile gördükleri anlatıldığından bu adı almıştır.
43-Zuhruf: Gösteriş-Süsler Suresi, ismini 35. ayetinde Allah’ın verdiği ifade edilen altın-gümüş gibi süslerin sadece bu dünya hayatının malı olduğunun ifade edilmesinden almıştır.
44-Duhan: Duman Suresi, ismini 10. ayetinde geçen duhan kelimesinden almıştır.
45-Casiye: Diz Çöküş Suresi, ismini 28. ayetinde geçen casiye kelimesinden alır.
46-Ahkaf: Kum Tepeleri Suresi, ismini 21. ayetinde geçen yer adından almıştır.
47-Muhammed: Muhammed Suresi, ikinci ayetinde Hz. Muhammed’in ismi anıldığından bu adı almıştır.
48-Fetih: Fethetmek Suresi, ayetlerinde birkaç defa fetihten söz edildiğinden bu ismi almıştır.
49-Hucurat: Odalar Suresi, ismini 4. ayetinde geçen hucurat kelimesinden almıştır.
50-Kaf: Kaf Suresi, adını 1. ayetinde geçen kaf harfinden almıştır.
51-Zariyat: Tozutup Savuranlar Suresi, 1. ayetinde geçen zariyat kelimesinden almıştır ismini.
52-Tur: Tur Dağı Suresi, adını ilk ayetinde yer alan Tur dağından almıştır.
53-Necm: Yıldız Suresi, adını 1. ayetinde yer alan necm kelimesinden almıştır.
54-Kamer: Ay Suresi, adını ilk ayetinde yer alan kamer kelimesinden almıştır.
55-Rahman: Merhametli Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan, Allah’ın Rahman isminden almıştır.
56-Vakıa: Olay Suresi, 1. ayetinde yer alan vakıa kelimesinden almıştır.
57-Hadid: Demir Suresi, 25. ayetinde demirin yararlarından söz edildiği için bu adı almıştır.
58-Mücadile: Mücadeleci Kadın Suresi, adını 1. ayetinde geçen fiilden alır.
59-Haşr: Toplanma Suresi, adını 2-17. ayetler arası anlatılan topraklarından sürülen kavimden almıştır.
60-Mümtehine: Sorgulanan Suresi, Mümtehine sınav veren kadın anlamına gelir ve ismini 10. ayette müşriklerden kaçıp inananlara gelen kadınların imtihan edilmesinden alır.
61-Saff: Saf Tutmak Suresi, 4. ayette mü’minlerin saf tutarak Allah yolunda mücadele etmeleri anlatıldığından bu adı almıştır.
62-Cuma: Cuma (Toplanma) Suresi, 9. ayetinde Cuma günü çağrı yapıldığında toplu halde namaza gidilmesi emredildiğinden bu adı almıştır.
63-Münafikun: İkiyüzlüler Suresi, münafıklardan bahsettiği için bu adı almıştır.
64-Tegabun: Aldanış Suresi, adını 9. ayetinde geçen teğabün kelimesinden alır.
65-Talak: Boşanma Suresi, surenin ilk ayetlerinde boşanma işlemi anlatıldığından bu adı almıştır.
66-Tahrim: Yasaklama Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan tahrim kelimesinden almıştır.
67-Mülk: Yönetim Suresi, adını 1. ayetinde yer alan mülk kelimesinden almıştır.
68-Kalem: Kalem Suresi, adını 1. ayetinde yer alan kalem kelimesinden almıştır.
69-Hakka: Gerçekleşen Suresi, adını 1. ayetinde geçen hakka kelimesinden almıştır.
70-Mearic: Yükseliş Yolları Suresi, ismini 3. ayetinde yer alan Allah’ın yükselme dereceleri-yollarının sahibi olduğu anlamına gelen mearic kelimesinden almıştır.
71-Nuh: Nuh Suresi, Hz. Nuh’un elçi olarak gönderilişi ve mücadelesi anlatıldığından bu adı almıştır.
72-Cin: Cin Suresi, Cinlerden bir grubun Kur’an’ı dinleyerek doğru yola girmeleri bulmaları anlatıldığından bu adı almıştır.
73-Müzemmil: Bürünen Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan müzemmil kelimesinden almıştır.
74-Müdessir: Gizlenen Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan müdessir kelimesinden almıştır.
75-Kıyamet: Diriliş Suresi, adını 1. ayetinde geçen kıyamet kelimesinden almıştır.
76-İnsan: İnsan Suresi, 1. ayetinde insanın bu durumuna gelmezden önceki haline dikkat çekildiğinden bu adı almıştır.
77-Mürselat: Gönderilenler Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan mürselat kelimesinden almıştır.
78-Nebe: Haber Suresi, sure kıyamet günü haberiyle başladığından bu adı almıştır.
79-Naziat: Söküp Çıkaranlar Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan naziat kelimesinden almıştır.
80-Abese: Surat Astı Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan abese kelimesinden almıştır.
81-Tekvir: Dolama Suresi, 1. ayetinde güneşin büzülmesi anlatıldığından bu adı almıştır.
82-İnfitar: Parçalanma Suresi, 1. ayetinde kıyamet sürecinde göğün yarılmasından bahsedildiği için bu adı almıştır.
83-Mutaffifin: Kandıranlar Suresi, ölçü ve tartıda hile yapanların kınanmalarından dolayı bu adı almıştır.
84-İnşikak: Yarılma Suresi, 1. ayetinde kıyamet sürecinde göğün yarılmasından bahsedildiği için bu adı almıştır.
85-Buruc: Burçlar Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan buruc kelimesinden almıştır.
86-Tarık: Vuruşlu Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan tarık kelimesinden almıştır.
87-Alâ: Yüce Suresi, Allah’ın yüce adıyla başladığında bu adı almıştır.
88-Ğaşiye: Kuşatan Suresi, her şeyi örtüp kuşatacak olan kıyamet haberiyle başladığından bu adı almıştır.
89-Fecir: Tan Vakti Suresi, tan yerinin ağarmasına yemin edilerek başladığından bu adı almıştır.
90-Beled: Şehir Suresi, Mekke kentine yemin ile başladığından bu adı almıştır.
91-Şems: Güneş Suresi, 1. ayeti güneşe yemin ile başladığından bu adı almıştır.
92-Leyl: Gece Suresi, 1. ayeti geceye yemin ile başladığından bu adı almıştır.
93-Duha: Kuşluk Vakti Suresi, kuşluk vaktine yemin ile başladığı için bu adı almıştır.
94-İnşirah: Ferahlık Suresi, Hz. Peygamberin göğsünün ferahlatılıp sevinç, huzur ve güvene kavuşturulması ifade edildiğinden bu adı almıştır.
95-Tin: İncir Suresi, İncir ve zeytine yemin ile başladığından bu adı almıştır.
96-Alak: Asılıp Tutunan Suresi, 2. ayetinde insanın alâk’tan yaratıldığı ifade edildiğinden bu adı almıştır.
97-Kadir: Kudret Suresi, Kadir gecesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
98-Beyyine: Kanıt Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan beyyine kelimesinden almıştır.
99-Zilzal: Deprem Suresi, yerin sarsılması tasvir edildiğinden bu adı almıştır.
100-Adiyat: Nefes Nefese Koşmak Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan adiyat kelimesinden almıştır.
101-Karia: Şiddetli Ses Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan karia kelimesinden almıştır.
102-Tekasür: Çoğalma Yarışı Suresi, insanların mal ve evlatlarda çoğalma yarışlarının kendilerini felakete sürüklemesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
103-Asr: Zaman Suresi, zamana yemin ile başladığından bu adı almıştır.
104-Hümeze: Dedikoducu Suresi, dedikoduculuk ve arkadan çekiştirme kınandığı için bu adı almıştır.
105-Fil: Fil Suresi, Fil olayından bahsedildiğinden bu adı almıştır.
106-Kureyş: Kureyş Toplumu Suresi, Kureyş toplumunun seyahat geleneğinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
107-Maun: Yardımlaşma Suresi, yardımlaşmaya engel olan kişilerin vasıfları anlatıldığından bu adı almıştır.
108-Kevser: Bolca Güzellik Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan kevser kelimesinden almıştır.
109-Kafirun: İnkârcılar Suresi, kâfirlere hitap ile başladığından bu adı almıştır.
110-Nasr: Yardım Suresi, Allah’ın yardımı anlatıldığından bu adı almıştır.
111-Mesed: Bükülmüş ip, ismini son ayetinde yer alan mesed kelimesinden almıştır.
112-İhlâs: Özgüleme Suresi, dini halis yapmak ve her türlü şirkten temizlemek ifade edildiğinden bu adı almıştır.
113-Felak: Açılma Suresi, ismini 1. ayetinde yer alan felak kelimesinden almıştır.
114-Nas: İnsanlar Suresi, ismini ayetlerinde yer alan nas kelimesinden almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder